Aivot saattavat vastustaa muutosta

Julkaistu Mar 13, 2023 |

Aivot ovat kehittyneet suojellakseen ihmistä uhkilta ja vaaroilta. Onneksi meille on hyviä uutisia.

Aivot ovat kehittyneet toimimaan tietyllä tavalla ja mukautumaan ympäristöönsä. Aivojen primitiivisin ja evolutionaarisesti varhaisin osa on liskoaivot. Tämän aivojen sisimmän osan rooli liittyy läheisesti hengissä pysymiseen.  Sen olennainen tehtävä on hädän hetkellä on saada ihminen vaistonvaraisesti, ilman harkintaa ja nopeasti toimimaan, hyökkäämään, pakenemaan tai jähmettymään.

 Kun aivot havaitsevat muutoksen, ne saattavat reagoida vastustamalla sitä, koska muutos voi vaikuttaa aiempiin toimintamalleihin tai käyttäytymismalleihin, jotka ovat jo tuttuja ja turvallisia.

Aivot ovat myös alttiita "mukavuusalueen" ilmiölle, joka tarkoittaa, että ihmiset haluavat pysyä mukavuusalueellaan ja välttää epävarmuutta tai riskiä. Muutokset voivat aiheuttaa epävarmuutta, joka puolestaan ​​voi aiheuttaa ahdistusta ja stressiä.

Lisäksi aivot toimivat tiettyjen rutiinien ja kaavojen mukaan, joten kun ympäristö tai tilanne muuttuu, aivot saattavat joutua käyttämään enemmän energiaa sopeutuakseen uusiin olosuhteisiin. Tämä voi olla stressaavaa ja vaikeaa aivoille, mikä voi lisätä vastustusta muutokselle.

Aivotaitojen kehittäminen edellyttää, että ihminen havainnoi ja ymmärtää asioita monipuolisesti aivojen eri osia käyttäen. On tarpeen, että aivoissa viriävät asiat osataan ilmaista myös käsitteellisesti, sanoina, jotta ne olisivat järjen avulla ymmärrettävissä ja tuettavissa. Viisauden kehittymiseen tarvitaan kykyä yhdistää järki ja tunne tasapainoisella tavalla.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että aivot ovat myös joustavia ja muovautuvia. Vaikka ne saattavat vastustaa muutosta aluksi, ajan myötä ne voivat sopeutua uusiin tilanteisiin ja kehittää uusia toimintamalleja.

Lämmöllä,

Reetta