Mitä on kognitiivinen lyhytterapia

Julkaistu Jul 28, 2023 |

Kognitiivinen terapia keskittyminen ihmisen ajattelumallien muuttamiseen.

Kognitiivinen lyhytterapia auttaa sinua muuttamaan ajattelu- ja toimintatapojasi

Kognitiivisessa lyhytterapiassa keskitytään menneisyyden sijasta enemmän nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Sen tarkoituksena on käynnistää muutosta vauhdittavia itsereflektioprosesseja. Tämän vuoksi kognitiivinen lyhytterapia tarjoaakin loistavan viitekehyksen, jos haluat aloittaa muutoksen kohti tavoittelemaasi tilaa.

Kognitiivinen lyhytterapia voi auttaa sinua tunnistamaan ja ymmärtämään oireita sekä ongelmia tuottavia haitallisia toimintatapoja, käsittelemään kriisitilanteita, sopeutumaan elämänmuutokseen, saamaan selkeyttä ihmissuhteisiisi tai vähentämään arjen henkistä kuormittavuutta. Terapiamuoto sopii sinulle myös, jos haluat muuttaa esimerkiksi työntekoon, vanhemmuuteen, nukkumiseen tai syömiseen liittyviä elämäntapojasi tai päästä irti riippuvuudesta.

Työskentelytavaltaan kognitiivinen terapiamuoto on aktiivinen ja antaa sinulle vastuuta työskentelyn edistymisen suhteen. Kognitiivisessa lyhytterapiassa käyntikertojen määrä on rajattu ja tapaamisissa käsitellään tiettyä haastetta tai tilannetta, jota haluat muuttaa.

Terapia aloitetaan jäsentämällä nykyistä tilannettasi ja tekemällä rajaus käsiteltävään ongelmaan. Keskustelumme myötä haasteesi tai muutostarpeesi saattaa näyttäytyä sinulle erilaisessa valossa kuin aiemmin.

Haasteesi tai muutostoiveesi voi olla jokin konkreettinen asia. Kognitiivinen lyhytterapia voi tarjota sinulle apua jos kärsit esimerkiksi ilottomuudesta, unettomuudesta tai haluat tehdä elämäntapoihin liittyvän muutoksen.

Yhtälailla kognitiivinen lyhytterapia voi auttaa sinua tietynlaisten tunteiden tai tilanteiden käsittelemisessä. Jos koet esimerkiksi esiintymisjännitystä, tiettyyn tilanteeseen liittyvää pelkoa tai stressiä, lyhytterapiasta voi olla sinulle hyötyä.

Kognitiivisessa lyhytterapiassa keskitytään tiettyyn, terapiasuhteen alussa määriteltyyn haasteeseen. Sinun ei tarvitse tietää ratkaisuja, vaan riittää, että olet halukas muutokseen ja koet, että sinulla on voimavaroja eritellä tunteitasi ja ajatuksiasi terapiatyöskentelyn aikana.

Terapiatyöskentelyn aikana käsittelemme niitä ajatuksiasi ja tunteitasi, jotka tuovat haittaa elämääsi. Kun pystyt muuttamaan ajatuksiasi ja uskomuksiasi, muuttuu myös tunnekokemuksesi. Etsimme voimavaroja ja luomme olosuhteita, joissa sinun on mahdollista säädellä toimintaasi ja toteuttaa itseäsi sekä elää hyvää elämää.

Kognitiivisessa lyhytterapiassa hahmotamme ja harjoittelemme uusia ajattelumalleja ja kokeilemme uudenlaisia toimintatapoja kokemaasi haasteeseen liittyen. Tarkastelemme rohkeasti myös asioiden kivuliaita puolia.Terapian myötä saat itsellesi työkaluja käsitellä haastetta ja opit toimimaan tilanteessa rakentavammalla tavalla.

Kognitiivinen terapia on siinä mielessä ainutlaatuista, että se on ainut perinteisen psykologian muoto, joka opettaa, että ajatukset luovat yksilön todellisuuden ja muuttamalla näitä ajatuksia, hyväksymällä ja eriyttämällä ajatuksia voidaan muuttaa kokemus asiasta vaikka asia itsessään ei muutu. Ajattelemme ajattelua.

Hyödynnän kognitiivisen lyhytterapian menetelmiä kokonaisvaltaisesti valmennuksissani sinun tilanteesi huomioiden. Voit varata minulta kartoituskeskustelun, jossa pysähdymme yhdessä tilanteesi äärelle ja katsomme olisiko palveluni puolin ja toisin oikea-aikaisia.

Ajattelevin terveisin,

Reetta