Tutustu lisää palveluni sydämeen

Julkaistu Jul 28, 2023 |

Mitkä on työni taustalla vaikuttavat arvot ja intentio.

Tervetuloa uuteen maastoon

ainutkertaisuuden puutarhaan. Täällä on oltava hereillä, läsnä ja edettävä kokeilemalla. Täällä ennakkotieto sokeuttaa, täällä melkein jokainen kokeilu antaa uusia, ennalta-arvaamattomia myönteisiä tuloksia. Kun lähdetään uteliaalla asenteella syventämään itsetuntemusta, pystytään lopulta olemaan autenttisesti omia itsejämme.

Vain tuntemalla itsesi psykologisesti ja kehollisesti, voit tietää mitä tahdot ja mitä kohti sinun kuuluu kulkea.

Sanoilla on vaikutusta vain kehollisina. Kehottomat sanat, itsen ulkopuolelta napatut, sotkevat kokemista ja estävät ymmärrystä. Vasta kun sanat palautetaan kehoon, voi alkaa tapahtua jotain. Tämä on sama asia kuin tunteiden vastaanotto: sanomme tervetuloa tunne, otan sinut vastaan. Puhe, jolla ei ole yhteyttä kehoon, on turhaa ja jopa haitallista, kehollistunut puhe on sitä puhetta, joka on mukana elämässä ja muutoksessa.Omalta osaltani tahdon auttaa luokseni tulevia ihmisiä vapautumaan omaksutuista rooleista, naamioista ja peloista ja löytämään voiman joka kumpuaa jokaisessa sanassa. Pääsemme aidosti elämään, iloitsemaan ja olemaan kehollisesti läsnä vuorovaikutuksessa.

Tunnettu terapeutti ja filosofi Roustang kirjoittaa: “Terapeutin työskentelyn pitäisi rajautua niin, ettei hän kuule eikä sano mitään sellaista, joka ei tule koko kehosta. Hänen sanojen pitäisi tulla koko hänen kehostaan, hänen asennostaan. Eikä näitäkään sanoja tarvitse sanoa, koska keho on ne jo sanonut.”

Kohtaaminen tapahtuu läsnäolon kentällä. Läsnäolo on avain lähes kaikkeen.

Elämäsi tärkein - ja alkuperäinen- suhde on suhde läsnäoloon tai paremmin siinä olevan ja tapahtuvan muotoihin. Jos sinulla ei ole toimivaa suhdetta läsnäoloon, tuo häiriö heijastuu jokaiseen suhteeseesi ja kohtaamaasi tilanteeseen. Läsnäolon voi yleensä valita. Kysymällä itseltään auttaako tämä minua olemaan läsnä. Tai pelkkä muistutus usein riittää:ole läsnä. Osaamme olla läsnä esimerkiksi ajaessamme autoa kapeaa tietä, mieli ei askaroi muualla. Vastaavia tilanteita on jatkuvasti päivittäin. Osaamme olla läsnä, on vain tämä hetki ja tilanne, kaikki muu jää.

Joskus jossain tilanteessa heräävät tunteet saattavat vaikeuttaa läsnäoloa. Vaikka on paikan päällä, tunteet tuovat jotakin toista tilannetta mukaan, olenkin niiden vuoksi osittain jossain muualla. Jos pyrin tunteiden hallintaan analysoimalla niitä- mikä tämä tunne on, mitä se vaikuttaa- häviää loputkin läsnäolosta.

Kun on tutkittu mitkä seikat vievät ihmisiä pois läsnäolosta löytyi seuraavia asioita:


  • kun tulee pelko, että epäonnistuu, huomio siirtyy pelkoon

  • kun tulee suorittamisen tarve, niin, että alkaa tehdä jotakin jollekkin muulle, huomio siirtyy vaatijaan tai arvioijaan

  • kun tulee tietämisen tarve niin, että ei pysty olemaan tietämättömänä, huomio siirtyy tietämiseen ja tilanne, jossa on jää toissijaiseksi

  • kun on keskittynyt liiaksi omaan olotilaan, ajatuksiin ja tunteisiin ja nämä vievät syrjään läsnäolosta

  • kun mieli murehtii menneistä ja ennakoi tulevaa, eikä löydetä turvaa omasta itsestämme

  • kun nykyhetkeä pidetään vihollisena. Vihataan sitä mitä tekee, valitetaan ympäröivästä maailmasta, kirotaan tapahtuneita asioita ja sisäinen vuoropuhelu täyttyy syyttelystä. Huomio on egon luomassa sodassa nykyhetken kanssa.





Tästä syystä sinänsä hyvin yksinkertainen asia, läsnäolo, on joskus hyvin vaikeaa. Kyse voi olla siitä, että miten saadaan tilanteen ulkopuoliset tunteet pois. Vasta silloin pääsee oikeasti olemaan läsnä. Joskus käsiteltäessä aktivoituu voimakkaita tunteita tai löytyy tärkeitä rajoittavia uskomuksia, jotka on työstettävä ensin. Kannatko tarpeetonta syyllisyyttä, arvottomuutta tai häpeää. Lapsuudesta omaksuttuja psyykkeeseen koteloituneita kipuja?

Tunteet ja olotilat, joita lapsi ei ole lapsuudessaan kyennyt kokemaan ja kantamaan, kun paikalla ei ole ollut emotionaalisesti läsnä olevaa turvallista aikuista muuttuvat alitajuisiksi. Tällöin ihminen, joka niitä joutuu kantamaan, ei tiedosta eikä välttämättä tunnista näitä tunteita itsessään. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö niillä olisi vaikutusta. Päinvastoin: mitä vähemmän olemme jostain seikasta tietoisia omassa mielessämme, sitä enemmän sillä on valtaa toimia “vapaasti “ ja vaikuttaa elämäämme. Tämän vuoksi asioiden tietoiseksi tekeminen ja niiden käsittely on niin tärkeä. Tämä on yksi keskeisiä perusajatuksia terapiatyössä.

Aika ei paranna haavoja, vaan haavat säilyvät ihmisen kehossa ja psyykkeessä. Ainut tapa vapautua kivuliaista tunteista, muistoista ja asioista on niiden läpikäyminen turvallisessa ja empaattisessa vuorovaikutussuhteessa.

Keskeisinä oivalluksina pidän sitä, että asiakas palaa takaisin kokonaiseksi itsekseen. Ei eletä enää irti itsestämme pelkästään älyn ja logiikan tasolla, ei hylätä itseämme ja oireilla fyysisesti kun ei olla yhteydessä omiin tunteisiimme.

“Valtava oivallus, valtava helpotus!” huudahti asiakkaani kun kehollisti tämän kokemuksen ja ymmärsi älyn ja tuntemisen eron ihmissuhteiden tasolla.

Tunteita tukahduttamalla ajaudumme vain kauemmas itsestämme ja kokemusmaailma alkaa tuntua harmaalta ja merkityksettömältä. Keskeistä tuntemisen sallimisessa on sisäisen turvan kokemuksen luominen, jotta tunteminen mahdollistuu. Tunteen taso, kokemuksellisuus, on ensisijainen ja syvempi kuin älyn taso. Tunteet ohjaavat suorasti tai epäsuorasti kaikkea toimintaamme.

Työskentelen asiakkaiden kanssa, jotka ottavat lempeän proaktiivisen vastuunkantajan roolin omassa elämässään. Haluavat syventää itsetuntemusta kehittää vuorovaikutustaitoja, poisoppia toimimattomasta, luoda uutta ja elää voiden hyvin. Jokaisen asiakkaan tilanne on ainutlaatuinen ja sen äärellä olemme ymmärtäväisenä ja inspiroituneina. Sinun hyvinvointisi ja kehittymisesi vahvistaa rajojasi, ja tukee osaltasi perhettäsi, ystäviäsi sekä työyhteisöäsi ja sen tavoitteita. Ymmärtäminen ja oivaltaminen lisää kokemukseni mukaan motivaatiota alkaa ottaa enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnista ja valinnoista. Kun itsestä löydetään voimavarat ja ratkaisut, ja kun muutos on käynnistynyt, ulottuvat sen vaikutukset ympäristöön, ja pitkälle tulevaisuuteen.

Koulutan, pidän ryhmävalmennuksia ja pidän terapeutin yksilövastaanottoa etänä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin teemoista. Mikäli haluat työskennellä kanssani ja löytää uutta perspektiiviä, palata läsnäoloon ja liikkua kohti toiveitasi- varaa aika yhteiseen kartoituskeskusteluun.

Järjestän erilaisia koulutuksia ja kursseja pääosin taitavan tunnemielen teemoihin liittyen. Kaikissa koulutuksissa on ikäänkuin yläotsikkona työni tarkoitus, joka on aina muutokseen eli kasvuun ja elinvoimaan tähtäävää. Koulutukset syntyvät yhdistelemällä monien eri koulutusten ja viitekehysten filosofiaa omaan työ- ja elämänkokemukseeni.

Koulutuksissa ja valmennuksissa on perehdytty:


  • muutoksen hallintaan

  • motivoitumiseen

  • itsetuntemukseen

  • vuorovaikutustaitoihin

  • ihmisuhdetaitoihin

  • tunnetaitoihin

  • esiintymisjännitykseen

  • ajattelutaitoihin

  • lapsiosan työstöön

  • tietoiseen läsnäoloon




Voi olla, että palveluni eivät sovi sinulle mikäli

  • sinulla on jo monta eri palveluntarjoajaa.

  • et ole työkykyinen, tämä siitä syystä, että teen pääsääntöisesti lyhyitä 4-30 krt asiakkuuksia ja vakauttaminen voi viedä aikaa, jotta keho saadaan vastaanottavaiseen tilaan. Tähän saadaan selkeyttä kartoituskeskustelussa.

  • et ole valmis kohtaamaan kokemuksellisesti itseäsi ja saamaan kiinni omista tunteistasi.

  • haluat pelkkää puheterapiaa, käytän paljon kehollisia menetelmiä ja työskentelen alitajunnan tasolla, jossa myös erilaiset metodit liikuttavat kokemuksia kehollisesti.

  • et halua muuttaa mitään itsessäsi, käyttäytymisessä tai arjessasi. Kun löydämme ongelmaa ylläpitävät teemat, näitä on tietoisesti liikutettava ja mieli ( mantelitumake) pistää vastaan.


Sydämellisesti tervetuloa mukaan valmennuksiini, kursseille ja 1:1 kartoituskeskusteluun, jos haluat vapautua elämään omannäköistä, merkityksellistä elämää, johon sinut on alunperin luotu!